понеделник, 4 юли 2016 г.

По пътя на отпадъците. Епизод едно - Блогърска среща

Това е блогърска среща. Реална,не виртуална.  Хора ,които поддържат собствен блог в различните блог пространства и вълнуващи се, а следователно и пишещи по различни теми се събират на едно място. Запознават се.  Чудят се какво точно им предстои. София е красива, когато вали. И трябва да остане такава. За да е красив един град, то той трябва да е чист. Ето защо темата за чистотата, за разделното събиране на отпадъци, за оползотворяването им е тема на всеки гражданин. Какво значение има дали блогът ти е за лично споделяне, на политическа тема, за мода или за изкуство. Към темата за отпадъците всички сме съпричастни.
Поканили са ни в една от организациите за оползотворяване на отпадъци – Екопак. Казвам го спокойно, без да мисля, че правя реклама. Защото реклама се прави на фирми, които произвеждат, продават, разпределят печалба. Организациите за оползотворяване на отпадъци са друг случай: те събират, сепарират и докарват до рециклиращите предприятия отпадъците, които като граждани и производители всички ние създаваме ежедневно. Изпълняват норми и квоти. Подпомагат бизнеса, който има законово установени задължения към отпадъка, особено към отпадъците от опаковки за тяхното оползотворяване. И не разпределят печалба. Така че да ги наричаме „фирми”, дори и така да ги нарича търговският закон или да ги мислим като конкуренция, дори те жаргонно така да се наричат помежду си, е меко казано некоректно. Ролята им е на посредник между боклука и отпадъка. Това е шега, родила се по време на разговорите и вероятно ще я разкрия по-късно.

Домакините са ни подготвили въвеждаща презентация. Разказват ни какво правят и как изпълняват разписаните от ЗУО (Закон за управление на отпадъците)правила. Научаваме някои статистически данни, които ни замислят. Задаваме въпроси. Дори неудобни. Но от това не става по-горещо. Защото хората са професионалисти и очакват точно това.

Няма коментари:

Публикуване на коментар