неделя, 29 октомври 2017 г.

Музикални силуети

Калина Митева, Габриела Калоянова, Лилия Жекова и Кристиян Калоянов са музикантите с които публиката на първия за тази година концерт на Софийски фестивал за камерна музика Agitato` се среща. Но те са не само Камерен ансамбъл „Силуети”, а и част от екипа, изграждащ силуетите на едно от мащабните музикални събития на София. Защото Фестивала се провежда за трети път и очертава нови силуети на камерното музикално изкуство.

Тази година предстоят още пет концерта и две съпътстващи събития.
Още в сряда на 25.10 в София ще бъдат Ансамбъл за съвременна музика CRUSH, които от 10 ч. в НМА „Панчо Владигеров” ще се срещнат със студенти и заинтересовани за да представят състава си, трите световни премиери, включени в концерта им по-късно същата вечер и композиторите Флориан Хартлийб, Божидар Спасов и Петър Керкелов.Пианиста Марин Петров ще проведе лекция-демонстрация за клавирното творчество на Волфганг Рим. По-късно вечерта в Студио 1 на БНР публиката ще се срещне с музикантите за да се наслади на богатството от възможности, които нехарактерните съчетания на инструментите им носят.
На 1.11. ще слушаме концерт на новосъздадени песенни дуа. С това организаторите и особено Дуо „Колаж” показват, че Фестивала е наистина насочен към изява на млади музиканти. Концертът във вечерта на Деня на будителите е с вход свободен и в осъществен в партньорство с НМА „Панчо Владигеров”
Следващите концерти ще ни срещнат с музиканти от България, Литва, Франция.
Но да се върна на вечерта на откриването. „Силуети” ни омагьосаха с Трио за цигулка, виолончело и пиано на Морис Равел, защото „просто това е най-хубавото трио” според думите им и „Миражи” за цигулка, виолончело, кларинет и пиано на Васил Казанджиев присъствието на своя създател. Във втората част представиха квартет на Паул Хиндемит. Заслужено бяха повикани на бис.

Публиката, очевидно по-многобройна от миналогодишната беше очарована. Адмирации за Фестивала и неговите организатори и партньори.

Няма коментари:

Публикуване на коментар