понеделник, 30 октомври 2017 г.

Целият ни живот в звуците

Концертът на Кръш е смесица между класика и технологии, експерименти и театралност. Като резултат от творческа резиденция на композитори и изпълнители на 25-ти октомври (сряда) в рамките на Аджитато представяг на софийската публика три световни премиери: Coordinates of a temle на Петър Керкелов,Spurensuche на Флориан Хартлийб и Asilphonia 2 на Божидар Спасов. Интересна комбинация от инструменти - флейта, кларинет, цигулка, виолончело, акордеон, пиано и жива електроника. Музикантите от Ансамбъл Кръш идват от пет различни страни и се срещат в Рур, Германия. Те демонстрират стремежа си за разширяване на творческите граници, откриване на нови възможности за звук и експресия.
Какво е усещането да слушаш Кръш? Най-точното определение е магично. Те започват без предисловие. Чрез звуците ,които извличат ни повеждат сред вълшебна гора, потапят ни до морското дъно и ни превеждат през улиците и ъндърграунда на някакъв голям град – всичките еднакво близки и непознати. Понякога ти се струва, че озвучават фентъзи-спектакъл, друг път, че са проникнали до най-дълбокото на душата на постмодерния човек. В музиката им звучи и забързания делник и малките паузи свобода, тишина и звуци от природата: вятър, бълбукаща вода, песен на птица. В тази музика има много тревожност, но и паузи на успокоение. Нетрадиционното съчетание на инструменти допринася още повече за тези усещания.
Съвместното музициране за Кръш е едновременно общуване и безкомпромисно действие. Репертоарът се изработва без помощта на диригент. Разчита се на опита на изпълнителите като камерни музиканти. В изпълненията няма стремеж да се качества на отделния инструменталист, а да се разкрие богатството от възможности, които нехарактерното съчетаване носи в себе си. Електрониката допълва всичко това по един съвършен начин.


Няма коментари:

Публикуване на коментар