понеделник, 7 август 2017 г.

Защо да прочетем "Абсент"

ОПС! Общество на писателите странници…Сякаш има писател, който не е странен по своему… Но това е 
книга именно на ОПСтесвото. Заглавието и „Абсент” е игра на думи. Има се предвид и напитката, която 
често се асоциира с френските артисти и писатели от края на XIX и началото на XX век, която поне според 
легендите притежава психотропно действие и е наричана питие на дявола. Но и от френски 
прилагателното absent/е, т.е отсъстващ/а. Да, това е книга на отсъстващи от голямата литературна сцена 
писатели – дали поради младост, скромност или непригодност – писатели, за които не се говори в 
новините. 
Седемнадесет автори, най-младите от които седемнадесетгодишни. Само трима от тях мъже. Алманах, в който авторите не са подредени по азбучен или друг някакъв ред, а произведенията им се преливат от разказ в стихове, от есе във фрагменти. Редколегия, която прави съставителството и поема организацията по производството и разпространението на крайния продукт – книгата. Група от нахъсани и ентусиазирани млади хора, решени да излязат на светло и да заявят своята творческа позиция. Заедно с тях две-три имена на автори в по-сериозна (с намигане) възраст, които не се свенят да признаят, че това, което пишат са упражнения със словото. И дори едно известно име, на автор толкова екстраординарен, че никне като бурен и това ни най-малко не нарушава имиджа му.
Точно толкова разнообразни са и засегнатите теми. От личните търсения, любовното чувство през социалните проблеми до философския въпрос за съществуването.
Книгата започва и завършва с разказ. „Леля Мария” на Велина Минкова дава летящ старт на четенето. Финалът е закован от „Бормашината” на Ася Радева. Тук е доста любопитният и обещаващ интересно развитие на автора разказ „Ахил” на Рил Гергичанова. Бояна Несторова и Денис Олегов впечатляват с предложените есета. Стиховете са доста лични, но впечатляват изборите на Кристина Янкулова и Манол Глишев.
Една книга, която разчита предимно на разнообразието, на нетрадиционността и на играта – характерни за младостта и младежкия дух.


Няма коментари:

Публикуване на коментар