неделя, 27 декември 2015 г.

АНАТОМИЯ НА КУКЛАТА ИЛИ ПРИКАЗКИ ЗА ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ

На 12 декември в столичната Галерия "Райко Алексиев" е шумно и многолюдно. Защото се открива нова изложба. Защото това не е просто изложба, за която се е разшумяло, а е изложба, която е някак близка на всеки - и на художници, и на зрители.
Става дума за изложбата "Анатомия на куклата", инициатива на секция "Сценография" към СБХ, която представя 26 съвременни български автори и изкуството на сценографията за куклен театър във всичките му форми и разновидности. А нали първите ни срещи с театъра и литературата са били именно онези детски срещи с кукленото изкуство? Макар кукленият театър съвсем да не е само за деца.
В самата вечер на откриването съм там, за да чуя и видя хората. После няколко пъти минавам, за да разгледам на спокойствие, дори опитвам да надникна в съпътстващите изяви. Защото куклите и местата, които те обитават (именно сцената, декорите) са повече от вълшебни и за авторите на експонатите в тази изложба може да се каже, че са по своему вълшебници. Та нали те създават нови вълшебни светове. Светове, в които куклите оживяват и заживяват своя приказен куклен живот.
Оригиналните кукли и декори са придружени от екранни изображения, куклени представления и филми. В изложбата са показани творби на Адриана Добрева, Благовеста Василева, Васил Рокоманов, Венелин Шурелов, Виржиния Петкова, Димитър Димитров, Емелияна Андонова-Тотева, Златка Вачева, Ива Гикова, Ивайло Николов, Катина Пеева, Клаудия Орос, Крум Крумов, Майа Петрова,Мариета Голомехова, Наталия Гочева, Недко Жечев, Петя Караджова, Рада Петрова, Рин Ямамура, Свила Величкова, Силва Бъчварова, Станислава Кръстева, Стефанка Кювлиева, Ханна Шварц, Христина Недева и Христина Стоилова. Събитията, предвидени по време на изложбата, осветяват сценографията за куклен театър от различни страни и предлагат многобройни възможности за диалог с авторите и с различни групи публики. Съпътстващата програма включва творчески работилници, демонстрации, ателиета за деца, лекции, прожекции и дискусии.
Вече преминаха творческите работилници на Рин Ямамура "Да направим сенки с ножици" и на Димитър Димитров "Скулптура/малка пластика с дърво" в двата дни, в които тази година отбелязвахме кой по канона, кой по традиция Игнажден. Така малките палавници бяха полазени с магията на кукленото изкуство. Предстои работилницата на Мариета Голомехова "Отпечатък на Аза" на 9 януари 2016 г. Филмовата програма включва интересни заглавия: "Знаете ли, че?", "Приказка без край", Fantasy ConcertoMarky the Bookmark`s, мейкингите на "Страх" и "Аз, Сизиф", документацията от турне в Япония "Вечерята" и други филми и трейлъри на спектакли.
Срещата между днешната сценография за куклен театър и историята се осъществява чрез специален раздел, посветен на групата на "Бръмбъзъците". Кои са те? Годината е 1924, София. Членове на дружество "Родно изкуство" начело с арх. Александър Донков, акад. Александър Божинов, скулптора Андрей Николов, художниците Константин Щъркелов, Борис Денев, Никола Танев и други избират този псевдоним. Те организират първото куклено представление за възрастни ("Викат ни в живота", 7 - 8.03.1924 г.), като скоро след това основават и първия куклен театър в България, подслонен в салона на читалище "Славянска беседа". По-късно Елисавета Консулова-Вазова, също член на "Бръмбъзъците", става българският представител при учредяването през 1929 г. в Прага на УНИМА (Международен съюз на куклените дейци).
По време на откриването на изложбата този спомен донасят куклите с огромни размери, които сякаш са дошли от миналото, за да разгледат докъде е стигнал кукленият театър днес. Те се подбутват, показват си разни неща и кимат одобрително. А историята им разказва авторът на раздела, посветен на "Бръмбъзъците", Галина Декова.
Куратори на изложбата "Анатомия на куклата" са Петър Митев, Хана Шварц и Мариета Голомехова. Изложбата е придружена от двуезично албумно издание. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община – СП "Култура" за 2015 г. и на Националния фонд "Култура". За тях са благодарностите. В словото при откриването се чуват думи за мисията на кукления театър - да не дели хората, а на всички да разказва приказки. Връчва се и наградата за сценография за 2015 г. на арх. Иван Цонев.
Изложбата "Анатомия на куклата" можете да видите всеки ден до 12 януари 2016
Благодарности за първата публикация на "Градското списание"

Няма коментари:

Публикуване на коментар